Materialinlämning

Tryckfärdiga filer skickas direkt till din kontaktperson. Gärna med tjänsten Wetransfer.

h2print-blomma

Färginställningar och ICC-profiler

I samband med att du skapar en pdf anpassad för tryck är det viktigt att samtliga dekorfärger konverteras till processfärger, såvida det inte uttryckligen ska användas dekorfärger i trycksaken. Bilderna bör ha korrekt ICC-profil beroende på vilken typ av papper som ska användas. Känns det svårt att veta vilket papper du ska använda så är det inga problem alls, vi hjälper gärna till med att guida dig i denna djungel.

Tryckfärdigt original

Priserna i våra offerter förutsätter att vi får färdiga pdf-filer från våra kunder. Med det menas att tryckeriet ska kunna använda filen direkt, utan att behöva anpassa den på något sätt. Självfallet kontrollerar vi filerna innan produktionen startar och kontaktar dig om det är något som behöver justeras. Nedan följer en sammanfattning av de vanligaste missarna.

Vanliga misstag

h2print-vangogh-pixlat

Låg upplösning

Det är skillnad på web och tryck. Bilder som ser bra ut på bildskärmen kan bli pixliga i tryck om upplösningen på bilderna är för låg. För att en bild ska bli bra i tryck bör den ha en upplösning på minst 300 dpi i den storlek som den ska tryckas.

Skärmärken saknas

För att veta var dokumentet ska beskäras måste det finnas skärmärken. Bocka därför i rutan ”Skärmärken” när du exporterar till pdf. Har filen utfallande bilder eller färgplattor syns det då tydligt att skärmärkena ligger utanför utfallet.

h2print-utfall

Utfall saknas

Om dokumentet innehåller bilder eller färgplattor som ska vara utfallande, det vill säga gå ut i papprets kant, ska pdf-filen göras med minst 3 mm utfall. Detta ställer man in i samband med export till pdf. Utan utfall finns risken att det blir en tunn vit kant som syns.

Pdf-dokumenten är gjorda i uppslag

En tryckoptimerad pdf ska alltid göras sida för sida, inte som uppslag. Enda undantaget är om det är ett omslag. I en trycksak på exempelvis åtta sidor ligger inte sidorna två och tre mot varandra rent trycktekniskt, utan sidan två ligger mot sidan sju och sidan tre mot sidan sex. Det kan låta rörigt, men var inte orolig; vårt jobb är att se till att det som känns omständligt blir enkelt och smidigt för dig.

sv_SESwedish